Els pitjors aliments després de fer exercici

FONT: CMD Sport. Encarni Jiménez | 06 de novembre de 2019

  • Què necessites ingerir després de fer esport? I què és el que has d'evitar?

Fas exercici habitualment i et preguntes què necessites ingerir després de fer esport? És important allò que menges després dels teus entrenaments, però no hem d'oblidar aquells aliments que no s'han de menjar. Laia Gómez, dietista-nutricionista esportiva de Alimmenta i triatleta ens ho explica.

És una cosa molt comú que, després d'anar al gimnàs, un aprofiti l'excusa per donar-se luxes, menjar allò que no s'hauria ingerir o menjar en gran quantitat. El pensament de 'si faig exercici cada dia puc menjar cada dia un croissant', o 'no passa res, com he entrenat em puc permetre sopar una pizza', i 'no hi ha problema, puc beure el que vulgui que ho he cremat en la cinta ', reflexiona Laia Gómez, dietista-nutricionista esportiva de Alimmenta i triatleta.

"Si has fet servir l'exercici en alguna ocasió per menjar malament has de saber que és un error. Abans de continuar vull deixar clar que menjar saludable no vol dir menjar perfecte tots els dies de la teva vida. Òbviament pots donar-te algun caprici de tant en tant, però sense necessitat de justificar-te, alguna cosa ocasional ", explica Gómez.

Pot ser que, "després d'un entrenament, se't tanqui l'estómac o pot ser que se't obri. Sigui com sigui la teva elecció després d'un entrenament serà important si vols assegurar una correcta recuperació. És a dir, regenerar els músculs i el teu glucogen muscular per sentir-te bé l'endemà, poder seguir entrenant i veure els resultats de les teves entrenaments ", afegeix l'especialista de Alimmenta.

SIS ALIMENTS QUE HAURIES D'EVITAR
Si no vols fer malbé el teu entrenament, recorda 6 aliments que has d'evitar, com aconsella Laia Gómez:

Brioixeria i galetes. És cert que, després d'un entrenament, els carbohidrats són importants, però has de triar bé el tipus. Si no tens pressa per recuperar, perquè el teu pròxim entrenament serà en 24 o 48 hores, tria carbohidrats complexos com el que aporta l'arròs o la pasta. La brioixeria, galetes i dolços en general t'aporten molta quantitat de sucres simples, perjudicials per a la teva salut i a més van acompanyats de greixos saturats. Junts t'aportaran una quantitat molt gran de calories que fàcilment superen les que has cremat al gimnàs.

Menjar ràpid. Si surts famolenc de la teva entrenament i passes per algun restaurant de menjar ràpid, pot ser que se te'n vagin els ulls. Aliments com les pizzes, hamburgueses, kebabs ... són un recurs fàcil, ràpid i desitjable, però són una mala elecció. Tots ells t'aportaran una gran quantitat de greixos saturats, a més d'un munt de sal, additius i encara que no ho sembli sucres. No són una bona elecció, no només pel que t'aporten, sinó pel que no t'aporten. Seran aliments amb molt poca quantitat de micronutrients (vitamines i minerals) i pot ser que no t'portin les racions que necessites de macronutrients. Una pizza per exemple, t'omplirà però la ració de proteïna que necessites no te l'aportarà.

Xocolata. Avui dia, sembla que la xocolata és bo per a tot. Ens suggereixen que hi ha motius per consumir diàriament però ... realment és així? Una xocolata rica en cacau, de mínim el 80%, no és un mal aliment, però això no vol dir que sigui necessari ni convenient consumir diàriament. En consulta, molts em diuen 'és que després d'entrenar el meu cos em demana xocolata' Et passa a tu també? Realment el teu cos no et demana xocolata, et demana menjar carbohidrats. Així que dona-li, però de bona qualitat com hem comentat al costat d'una ració correcta de verdures i proteïna com el peix, l'ou ... Tingues en compte que el consum de certs aliments com la xocolata pot desplaçar aquells que realment necessites.

Carn processada. Podrien estar en el mateix grup que el menjar ràpid, però vull que les identifiquis i tinguis clar què són i per què no són recomanables. La carn processada és aquella que ha estat transformada per millorar el sabor i preservar l'aliment. Alguns exemples són el bacó, les salsitxes, hamburgueses i també embotits com el xoriço o el fuet. Aquest tipus de carns contenen, entre d'altres ingredients, una gran quantitat de greixos saturats i trans que no t'ajudaran en la teva recuperació ni de bon tros a la teva salut. I segons la qualitat del producte, pot ser que tampoc t'aportin les quantitats que necessites. Si arribes a casa amb poques ganes de cuinar i decideixes fer un entrepà de fuet serà un sopar insuficient. Pot ser que, a nivell calòric compleixi, però no t'aportarà la ració que necessites de proteïna per regenerar els músculs. Si tries unes salsitxes potser sí que tinguis la quantitat que necessites, però la quantitat de greix retardarà molt la digestió, complicant així la teva recuperació, a més d'incrementar les calories ingerides, que poden ser excessives.

Refrescos. És normal tenir set després de fer exercici, però ¡beu aigua! Després d'una hora d'exercici no caldrà que consumeixis cap beguda isotònica ni energètica. Per rehidratarte necessites consumir aigua, mínim 1 litre per hora d'entrenament. I sodi, de manera que només hauràs de recordar-te de posar una mica de sal al menjar que facis a continuació. Tingues en compte que els refrescos, inclosos els sucs, contenen una quantitat enorme de sucre que no necessites i que a més poden perjudicar la teva salut.

Barretes energètiques. He volgut deixar les barretes per al final. Al mercat de suplementació esportiva hi ha milions de barretes. Per abans, durant i després, però això no vol dir que siguin per a tu. Moltes de les barretes esportives del mercat no són un aliment necessari ni bo per a una bona recuperació. Poden ser d'ajuda en ocasions puntuals però la gran majoria no t'aporten la quantitat suficient de proteïnes i sí que són riques en greixos i sucres, pel que no solen ser un aliment a potenciar. En el cas que les vulguis triar fixa't bé en els ingredients i en la taula de composició nutricional, allà podràs veure la quantitat de greixos, sucres i proteïnes que t'aporta. Si no s'arriba a un mínim de 18-20g de proteïnes i supera els 5 g de greix, descártala. Si encara tens dubtes i no tens clar quina triar, no les consumeixis. Prepara't un entrepà de truita o fes-te un sopar completa com un saltat de verdures amb fideus i daus de pollastre.


"Ara ja coneixes allò que has d'evitar després dels teus entrenaments. És important que escullis bé si vols que els teus esforços es vegin recompensats, que milloris dia a dia i a més la teva salut es mantingui intacta. Has de recordar i t'has de convèncer que, encara que la teva despesa calòrica sigui alta no vol dir que puguis menjar aliments insans habitualment, ja que encara que no pugis de pes la teva salut, rendiment i recuperació si es ressenten ", conclou Laia Gómez.Termes i condicions

Your couch. It is mine.

Im a cool paragraph that lives inside of an even cooler modal. Wins

×