Una nova APP de Google calcularà les calories del teu menú amb una foto

FONT: Cinco Dias. María Marco Carrillo | 17 de juny de 2015

  • T'imagines poder saber quantes calories conté teu plat amb tan sols una foto ? Aquest és el darrer projecte que està desenvolupant Google, basat en la tecnologia IA, i que podria resultar de gran ajuda per lluitar contra l'obesitat.

De manera més o menys intencionada, Google està tractant d'evitar donar massa detalls respecte al seu nou projecte basat en tecnologies d'intel·ligència artificial (IA). Aquest tipus de tecnologia ha estat la base del motor de cerca de la companyia, i el motiu que l'ha portat a assolir tan elevada notorietat. El propòsit en l'adquisició de DeepMind per 400 milions de dòlars al 2014 va ser fer-se amb l'experiència d'aquesta firma britànica en investigació sobre 'aprenentatge profund', i impulsar així aquest potencial clau.

A més, segons declara Erik Sofge a Popular Science, Googleplex ha absorbit algunes de les ments més brillants en el camp de la IA, així com les empreses de robòtica més nomenades, assignant oficialment a part d'aquest grup d'experts en camps com els vehicles sense conductor, drones de repartiment i altres projectes relatius a IA, ja anunciats públicament. Però, què es porten exactament entre mans aquests experts de Google ?. La resposta és el menjar.

A la Cimera Reward Deep Learning a Boston, l'investigador científic de Google, Kevin Murphy, va donar a conèixer un projecte basat en analitzar fotos d'aliments i fer estimacions del nombre de calories a través de sofisticats algoritmes. El nom del sistema és Im2Calories, i, per posar un exemple, mitjançant la visió d'una imatge és capaç de detectar dos ous, dues coquetes i tres talls de cansalada. A partir d'aquí, el sistema mesura la mida de cada porció d'aliment en relació al plat, i de la mateixa manera amb els condiments. A més, Im2Calories no necessita d'imatges d'alta resolució, li serveixen fotos de qualitat estàndard com les realitzades a Instagram.

Pel que fa a la suma de les calories, amb Im2Calories es pretén simplificar el procés en mantenir un pla d'alimentació diari, gràcies a la identificació dels aliments sense que sigui necessari inserir-los manualment en una aplicació, i fent ús d'estimacions de les variables persistents , com ara les mides de les porcions. "Ho farem semi-automatitzat", va declarar Murphy durant la seva presentació, assenyalant que és possible corregir el programari utilitzant els menús desplegables, si es dóna el cas que confongui els ous ferrats per escaldats, o bé es produeixi una lectura totalment errònia. "Encara que només funcionés el 30% de les vegades, seria suficient perquè la gent ho comencés a utilitzar, perquè obtinguem dades, i millorem el procés amb el temps", va dir Murphy.

Donada la gran preocupació existent en EE.UU sobre el problema de l'obesitat, està clar que una versió comercial de Im2Calories serà molt ben acollida.

Com funciona Im2Calories

Si aprofundim una mica més en el seu funcionament, com en moltes altres aplicacions d'aprenentatge automàtic, consisteix a vincular l'anàlisi visual - en aquest cas, determinant per la profunditat de cada píxel de la imatge - amb un reconeixement de patrons. Im2Calories estableix connexions entre el que detecta en una porció d'aliment i una extensa base de dades disponibles sobre calories.

Im2Calories està dissenyat per anar-se perfeccionant a mesura que s'utilitza. El seu objectiu és reduir al mínim la quantitat de temps emprat en alimentar o examinar una unitat de programari, i millorar així el seu rendiment. Quan Im2Calories llegeix que es tracta d'una hamburguesa, és perquè els píxels de la imatge s'assemblen als de la fotos registrades d'hamburgueses. Perquè l'aprenentatge profund resulti eficaç, extraient els matisos principalment de fonts d'àudio, vídeo, imatges fixes i textos, ha de tenir almenys un cert grau d'autosuficiència.

En el cas que Im2Calories no arribés a ser completament necessari, Murphy creu que igualment causarà impacte. "Per a mi és obvi que la gent desitja alguna cosa així i que serà molt útil", va dir. "Està bé, pot ser que només obtinguem el 20% de les calories, no importa. Farem mitjanes de més d'una setmana o d'un mes o un any. I podrem anar reunint informació de molt diverses persones per començar les estadístiques a nivell de població . Tinc col·legues en epidemiologia i salut pública que estan molt interessats ".

Google ha iniciat recentment el procés de patent per Im2Calories, i Murphy no va voler donar detalls de la data en què podria estar disponible. No obstant això, l'objectiu a llarg termini d'aquesta tecnologia té un major abast. I, és obvi que Google intentarà buscar-li el millor ajust. "Si som capaços de dur a terme aquest procés amb aliments, això és només el punt de partida", va dir Murphy. "Podríem imaginar possibles anàlisi d'un altre tipus d'escenaris, com per exemple, als carrers, per tal de localitzar vehicles, o comptar el nombre de cotxes, obtenir característiques, etc. La qual cosa ens serviria per fer previsions pel que fa a possibilitat de lloc d'estacionament, entre altres opcions. I ja que la tecnologia és la mateixa, tan sols canviarien les dades ".

Si finalment s'acaben desenvolupant aquests robots en els cotxes capaços de detectar en quin bloc hi ha més probabilitat de trobar un aparcament lliure d'aquí a deu minuts, no hi ha dubte que les tecnologies IA basades en el 'aprenentatge profund' seguiran despertant cada vegada més interès per part de Silicon Valley.Termes i condicions

Your couch. It is mine.

Im a cool paragraph that lives inside of an even cooler modal. Wins

×